cupping assendelft

Cupping is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde waar veel mysterie omheen zit.  
Door de onderstaande uitleg hoop ik een deel van het mysterie weg te halen.

Cupping is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde waar veel mysterie omheen zit. Door de onderstaande uitleg hoop ik een deel van het mysterie weg te halen.

Hoe werkt cupping? Cupping is de Oosterse geneeskunde waarbij verwarmde cups op de huid geplaatst worden. De cups kunnen van glas, aardewerk, plastic of bamboe gemaakt zijn. Zelf werk ik in de praktijk met glazen vuur-cups. De warmte zorgt ervoor dat de poriën zich openen en hierdoor kunnen de stagnaties naar buiten komen. Dat element mist als je met een pompje werkt. De warmte van de vlam zorgt er ook voor dat de zuurstof in de cup verwijderd wordt waardoor de cup vacuüm zuigt en op de huid blijft staan. De cups kunnen ook vacuüm gezogen worden met behulp van een pompje. Er zal lichte of sterke verkleuring zichtbaar zijn onmiddellijk nadat ik de cups heb verwijderd. Afhankelijk van de toestand waarin de huid, het weefsel en de organen zich bevinden, zullen deze verkleuringen meteen of langzaam wegtrekken.

Wat doet cupping? Door cupping wordt de doorbloeding gestimuleerd en worden spieren en bindweefsel los gemasseerd. Daarnaast zorgt de warmte ervoor dat de poriën openen. Hierdoor kunnen eventuele stagnaties via de geopende poriën naar buiten worden gelaten.

Tevens heeft cupping effect op de meridianen, banen in het lichaam waar qi (levens-energie) doorheen stroomt. Op je rug bevinden zich punten die rechtstreeks in verbinding staan met organen en ingewanden, de zogenaamde back-shu punten. Aan de hand van de markeringen op deze back-shu punten kan een duidelijk beeld gecreëerd worden, van wat er in het lichaam gaande is of zich heeft afgespeeld.

Waarom cupping? Cupping heeft meerdere gezondheidsvoordelen. Vele (top)sporters maken gebruik van cupping omdat dat het hun herstel, focus en doorbloeding bevordert. Daarnaast kan cupping helpen bij genezing van een tal van kwalen. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, verkoudheid en slapeloosheid tot rugpijn, depressie en onvruchtbaarheid. Cupping helpt niet alleen bij het genezingsproces, maar is ook inzetbaar bij het voorkomen van ongemakken en ziektes. Als acupuncturist geeft het een duidelijk beeld over waar de disbalans(en) zitten. Welke organen er deficiënt of te vol zijn. Het is een prachtige map van waar wij het lichaam kunnen ondersteunen. Als jij wilt kan ik een foto van je verkleuringen maken en kan ik met jou samen kijken naar wat het allemaal verteld over jouw gezondheid.

Cup-markering of hematoom (blauwe plek) Veel mensen denken dat cupping zorgt voor hematomen, niets is minder waar. Cup-markeringen wijzen op stilstaande bloed, celresten of pathogenen die naar de oppervlakte worden gebracht om daarna door het lymfestelsel te worden opgeruimd. Het ‘stagnerende bloed’, celresten of ziekteverwekkers zijn aanwezig als gevolg van vroegere of huidige verwonding of ziekte. Na meerdere cup-behandelingen zullen de markeringen sterk verminderen. Hematomen (blauwe plekken) daarentegen worden veroorzaakt door letsel of trauma waardoor gebroken bloedvaten onder de huid zichtbaar worden. Cupping-markeringen doen geen pijn bij aanraking. Hematomen kunnen dat wel doen. Niet alle cupping-behandelingen laten sporen na. De markeringen geven inzicht in wat er in je lichaam gaande is of wat er heeft plaatsgevonden. Cupping helpt dus niet alleen bij herstel, maar geeft ons ook veel informatie over eventuele vervolgstappen en behandelrichtingen.

Vervolgbehandelingen kunnen zijn: acupunctuur, guasha, massage, extra cup-behandelingen en/of yoga-therapie. Samen wordt er gezocht naar de meest optimale herstel, balans, qi-flow.

Cup-markeringen wijzen op stilstaande bloed, celresten of pathogenen die naar de oppervlakte worden gebracht om daarna door het lymfestelsel te worden opgeruimd.  
Het ‘stagnerende bloed’, celresten of ziekteverwekkers zijn aanwezig als gevolg van vroegere of huidige verwonding of ziekte. Na meerdere cup-behandelingen zullen de markeringen sterk verminderen. 

Heb jij meer vragen, of ben jij geïnteresseerd in een behandeling hier in Assendelft? Neem contact op via het formulier hieronder. 

lisa Duijn
lisa Duijn
2023-10-01
Bij sietkse kun je weer even tot jezelf komen, relativeren en je energie laten stromen. Ze is een lieve vrouw die haar werk echt met haar hart doet! Ik ben je heel erg dankbaar lieverd!
Trude Brans
Trude Brans
2023-09-30
Heel veel pijn in mijn rug en been. Maar na twee behandelingen van Sietske kan ik weer uit de voeten. Wat een verademing!
Jorrina Enthoven
Jorrina Enthoven
2023-06-24
Deze lieverd heeft heel veel liefde voor haar vak. Ze is oprecht en weet goed wat je nodig hebt want na elke behandeling voel ik me sterker worden. Na lange tijd voel ik me weer meer mezelf en krijgt het leven voor mij zijn kleur weer terug. Elke keer weer opnieuw een mooie bijzondere ervaring. Als je nog twijfelt niet meer doen en ga naar haar. Ik ben haar heel erg dankbaar !
stefanie van gelderen
stefanie van gelderen
2023-04-01
Sietske is een warm persoon met veel mensenkennis die goed de tijd voor je neemt voor een juiste analyse van de behoeftes en wensen.
sonia verhoeven
sonia verhoeven
2023-03-28
Sietske is echt een lieverd met veel wijsheid in pacht . Ik voel me altijd weer heerlijk ontspannen , ook meer energie en gefocust als ik bij haar weg ga. Zeker een aanrader !
Maaike Jasper
Maaike Jasper
2023-02-07
Daar waar ik al jarenlang last had van mijn buik en wat ik ook deed niks hielp.. heeft één acupunctuur behandeling bij Sietske mij in een keer afgeholpen van mijn klachten! Sietske luistert aandachtig en komt in gesprek tot de kern van het probleem en de klachten. Een behandeling heeft de perfecte balans tussen praten en stilte. Bedankt Sietske! Tot gauw!
Linda Brandjes
Linda Brandjes
2022-12-10
Sietske heeft veel kennis over de verbinding tussen lichaam, geest en het spirituele. Tijdens de sessies heeft Sietske ruim aandacht voor wat mij bezig houdt en hoe zich dat vertaalt in mijn lijf. De behandeling is een kadootje voor mezelf, binnen korte tijd merk ik al de positieve effecten.
A Wanst
A Wanst
2022-11-24
Sietske creëert een fijne ambiance zodat je je op je gemak voelt. Ze is empatisch en betrokken, kijkt goed wat nodig is en geeft haar behandelingen vakkundig en toegewijd
Rose Fleer
Rose Fleer
2022-11-21
Sinds 2 weken nu voor het eerst acupunctuur. Ik vond het best spannend, maar wat kan ik er nu van genieten. Het is heerlijk om even tot rust te komen en het heeft me al zoveel positieve dingen gebracht. Ik raad het iedereen aan om bij siets even te komen rusten en te genieten van een paar naaldjes!
barbara rooze
barbara rooze
2022-11-21
Sietske is een heel rustige vrouw die goed luistert en alles goed uitlegt met antwoorden op je vraag De prikken voel je niet Heb goede resultaten erbij